Brieven aan Cees Nooteboom

Het nieuwe boek van Tim van der Graaf

Tim van der Graaf liep in 2016 van Eijsden naar Santiago de Compostela en schreef daarover het boek Een edelman in Lerma dat bij Uitgeverij Zwavel & Zuurstof verscheen. Een exemplaar van het boek bereikte Cees Nooteboom die hem in een brief hiervoor bedankte.

Op zijn blog vertelt de schrijver:

Ik heb het ooit al eens gezegd maar ik herhaal het hier graag: Cees Nooteboom is voor mij een van de grootste hedendaagse schrijvers. De brief van Cees kon ik daarom niet onbeantwoord laten. Hij stuurde vervolgens een mail en zo begon een onregelmatige conversatie met gaten van weken, soms maanden, voordat de ander reageerde. Enkele brieven schreef ik in Groningen maar de meesten ontstonden ver weg, het waren berichten van achter de horizon, vanuit Vuurland en Patagonië, Weimar of Zeeland en bijna vanuit Venetië.

De brieven aan Cees Nooteboom zijn nu gebundeld in Berichten van achter de horizon. Brieven aan Cees. De achterzijde van het boek noemt enkele van de thema’s:

Je bent op reis, door Zuid-Amerika of naar Zeeland, en je stuurt brieven naar een schrijver. De laatste twintig jaar heeft die schrijver jou begeleid, jij hebt zijn werk gelezen en hij heeft jou duizenden pagina’s toegesproken maar ditmaal zijn de rollen omgedraaid.

Je vertelt hem over een land dat een eiland droomt te bezitten, over een alomtegenwoordig onzichtbaar beest, over Europa, Diderot en andere gezamenlijke liefdes, over koffers vol boeken, verlaten straten, heel foute mannen van vroeger en nu maar, bovenal, over de band die ontstaat tussen lezers en schrijvers.

Diderot in gezelschap van andere Verlichtingsfilosofen. Illustratie uit het besproken boek

Berichten van achter de horizon is een prachtig vormgegeven boek, gebonden in katernen, met leeslint en illustraties van Sharon Chester van condors, huemuls, pinguïns en andere Patagonische dieren. Daarnaast bevat het diverse paginagrote afbeeldingen van antieke kaarten en etsen zoals die van Diderot hierboven.

Tim van der Graaf, Berichten van achter de horizon. Brieven aan Cees, Uitgeverij Zwavel & Zuurstof, Groningen, 2021, gebonden, 68 pagina’s met illustraties van Sharon Chester en diverse kaarten en etsen in kleur, 20 Euro, ISBN 978 90 828580 6 8.

Illustratie van Sharon Chester

Het boek is te koop bij:

Uitgeverij Zwavel & Zuurstof

U kunt bij de uitgeverij een gesigneerd exemplaar bestellen. Stuur een mail met het bezorgadres naar info@zwavelenzuurstof.nl. U ontvangt vervolgens een betaalverzoek. Leveringen in Groningen zijn gratis, daarbuiten tegen PostNL tarief.

Kapsalon Zus en Zo

Prinsesseweg 27

9717 BB Groningen

en Boekhandel Godert Walter

Oude Ebbingestraat 53

9712 HC Groningen

050 312 25 23

info@godertwalter.nl, zie ook de nieuwsblog en de Groninger boeken site van Godert Walter. 

Kaart van Venetië van de erven J.B. Homans. Illustratie uit het besproken boek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.